fredag 15 juli 2016

C-vitaminstrumporna är färdiga!

Och de blev långa.

Nu har jag stickat klart och fäst alla trådar på strumporna som jag började sticka på den gångna helgen. De blev riktigt långa, ända upp till knäna för jag ville använda hela garnnystanen för att se hur färgningen till slut blev. Hur jag färgade garnet kan du läsa om här. Till en början var jag lite missnöjd med hur färgningen blev, jag tyckte att det blev på tok för lite rött och att färgskiftningarna kom för tidigt på nystanen. Med facit i hand tyckte jag att det var riktigt bra att de kom så tidigt. Eftersom jag stickade strumpor av garnet kom skiftningarna på foten där de syns mer istället för längre upp på skaftet. Ibland kan fel blir rätt.


Det här var första gången jag stickade strumpor från tån och upp, det var lite trixigt i början, jag fick youtuba en hel del för att hitta en video som visade uppläggningen på lättförståeligt sätt. Jag använde tekniken från den här videon för att lägga upp på två stickor:


Sedan använde jag mig av Garnhumlans beskrivning på raggsockor stickade från tån och upp. Eftersom jag inte så ofta kollar stickfastheten (ofantligt korkat att inte göra det) så blev den första sockans fot på tok för lång och bred så jag fick repa upp och göra om några gånger med några olika modifieringar. Bland annat stickade jag foten 12 cm istället för 14 innan jag började med kilarna.



Att sticka sockor från tån och upp var riktigt roligt. Man hade kvar den lättaste biten till sist vilket ju ofta är en fördel när man ska sticka två likadana av något och lider av svår second sock syndrom, dvs  den första i ett par är alltid rolig att göra, dess maka vill inte riktigt bli klar någon gång, för att det är tråkigt att göra exakt samma sak en gång till. Dessutom behövde man inte vara rädd att garnet skulle ta slut innan man stickat färdigt tån, något som annars kan göra en stickare lätt stressad, man kan med denna metod sluta när garnet är slut. Fiffigt, det blir inte över en massa garnslattar.

Nu har jag börjat sticka på något nytt i tjockt ullgarn, härligt knirkigt i sommarvärmen. Bilder kommer när jag kommit en bit.

Ha det gott !

/Maria

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tusan Ida! Jag råkade radera din kommentar! Förlåt, det var inte meningen och tack för att du tyckte att mina strumpor var fina. /Maria

      Radera